Ukategorisert

Shoppingtur till Havanna

Vi tog turen till huvudstaden för att lösa några papper och inhandla nödvändigheter. En enkel sväng till Havanna blir alltid komplicerad, även denna gång.

Flygturen

Baracoa har en liten flygplats, Gustavo Rizo, från vilken det avgår plan till Havanna 3 gånger i veckan. Planen är små propellerplan, med en invändig storlek i likhet med en buss. Att planen avgår 3 gånger i veckan är egentligen en snygg fasad som är uppsatt för högsäsongen. Sanningen är att 1-2 av 3 avgångar har ställts in varje vecka sedan högsässongen startade. Vi bokade på just ett sådant datum, och fick vänta tre dagar till på nästa flyg.

Cubaner kan resa med flyg och betala med cubanska peso, samma pris som turister betalar i CUC. Detta betyder att för min mann, kunde flygresan ha kostat 145 CUP (= ca 6 CUC eller ca 55 kronor). För mig kostar flygresan 145 CUC (= ca 1400 kr). Tyvärr är det inte så enkelt. Är man cuban, får man ställa sig i kö. En kö som är låååång och när det är din tur, kanske det av någon grund inte finns någon resa trots allt. Vi försökte boka Yendrys biljett i den nationella valutan, en vecka före planerad resa. Vi fick veta att det kanske fanns en öppning om 2 månader. Eftersom att vi inte kunde vänta så länge, så fick vi snällt betala 145 CUC per person och boka min mann som turist.

Vårt andra försök på flygavgång gick som planerat. Planet avgick från Gate A. Jag vet inte varför man namnger gaten när det bara finns en.

20190223_120220
Baracoas flygplats, Gustavo Rizo
20190223_124009
Familj på flygtur
20190223_124042
Miniplanet
20190223_132554
Sayon gillade äventyret 🙂

Planet landade i Playa Baracoa, en liten flygplats utanför Havanna. Härifrån blev det en skumpig färd i en grön chevrolet in till Centro Habana, där vi hade bokat en topplägenhet med terass, modell väldigt gammal. När man får information om att boendet ligger 2 trappor upp, måste man räkna med att många av de äldre lägenheterna i Havanna har en överdriven takhöjd på kanske 8 meter. 8 meter var en gissning, men inte ett skämt. Trapporna blir väldigt långa, och snubblar man i trappan så ramlar man troligtvis mot sin död.

20190226_182242
La Habana, drömstaden för en fotograf
20190225_152425
Åka Chevrolet tillhör vardagen i Havanna
20190301_095723
Capitolium under konstruktion (sedan några år)

Våra ärenden

Resans främsta mål var att lösa några viktiga papper. Vår son Sayon är född i Norge, med Svenskt medborgarskap, och permanent visum på Cuba. Det innebär i praktiken att han kan uppehålla sig på Cuba hur länge han vill, och att han kan anses som Cuban när han är här; han kan resa med cubanska transporter och använda sjukhus och tandvård gratis. Efter 6 månader här, kan han också få dubbelt medborgarskap.

Vårt andra mål var att handla saker som inte dyker upp i Baracoa. Baracoa, «vår by» är en liten stad med omgivande berg längst syd-öst på Cuba, så långt ifrån Havanna som man kan komma. Detta betyder, att saker och ting som man av och till kan finna i Havanna, sällan reser hela vägen ner till Baracoa. Cuba styrs med socialism och har inte marknadsekonomi, dvs utbudet styrs inte av efterfrågan. Det spelar därför ingen roll hur många som vill köpa målarfärg – finns det inte så får man snällt vänta till det dyker upp – eller resa till Havanna där chansen är störst att hitta det. Över hela Cuba finns också en svart marknad, och även denna är såklart rikast i området runt huvudstaden.

På denna resan letade vi efter bland annat följande: målarfärg, bestick, rep, tryckkokare, stekpanna, köksredskap, krukor, böcker, mobilladdare, tyg, en slang till gas, fläckborttagningsmedel, skålar och gummistövlar.

Jag som har besökt Havanna flera gånger tidigare, reste med begränsade förhoppningar. Jag vet hur svårt det kan vara att handla enligt shoppinglista här. Havanna är den platsen på Cuba dit man reser om man behöver hitta saker – och inte ens här hittar man det man letar efter. Dessutom är valmöjligheten väldigt begränsad. Går man ut med förhoppningen av att hitta tallrikar med en viss färg, är man dödsdömd redan från start. Här gäller det att ha öppet sinne!

20190225_150327
Havanna med sina gamla bilar

Efter en veckas svettigt flängande kvarstod fortfarande det mesta på listan. Då hade vi besökt följande platser:

Shoppingcenter (statsägda) – här ska det mesta finnas. Hyllorna halvfylls med det som finns för tillfället – en elektricitetsavdelning kan exempelvis ha 100-tals riskokare och mini-kylskåp, men inget annat.

Marknader (privata) – På Cuba finns det folk som slår upp små stånd med diverse importerat småplock. Men, stora eller tunga saker är såklart svårare att importera, och Cuba har stränga importrestriktioner.

Revolico – Detta är en hemsida som förmedlar annonser på nya och använda saker, motsvarande blocket (Sverige) eller Finn.no (Norge)

Obispo – Havannas boulevard. Priserna här är högre än i Norge, och det mesta som går att hitta är kopplat till turismen, dvs souvenirer etc. Men, vi hittade faktiskt tyg här.

20190303_091508
Flogar, det största shoppingcentret som säljer nödvändigheter i Cubanska peso. Här kan man hitta allt mellan himmel och jord, men inte på samma gång. Produkterna dyker upp i klump. En vecka kan det exempelvis finnas lakan, myggnät, riskokare och sandaler.
20190303_092505
Flogar invändigt. Idag säljs akkoppar, vaser, tandborstar, rörkopplingar.
20190303_092526
Typisk cubansk produktpresentation. Alla produkter är bakom disken och under glas. Vill du undersöka produkten, får du vänta på din tur och sedan be om att se på det du vill handla. Detta skapar lååång köer.
20190303_092643
Helt normalt: Shorts, bälte och machete.

Priser

Detta blir ett helt eget avsnitt under min sida, då det är upp-och-ned och in-och-ut i förhållande till andra länder. De produkter vi letade efter är DYRA på Cuba. Exempelvis får jag räkna med att betala dubbelt så dyrt för målarfärg, gummistövlar och köksredskap som hemma i Norge, och kanske 4-10 gånger så dyrt för stekpanna, tallrikar och glas då det är tunga artiklar. Det är och förblir ett stort frågetecken för mig, hur priserna kan vara höga när en månadslön ligger på ca 20-30 euro. En teflonstekpanna i minimal storlek kostar 80 CUC (= ca 80 euro). Vadå, ska man spara 100% av sin lön i 3 månader då eller?

Boende

Vi spenderade nästan 2 veckor i Havanna denna gången (pust! För mycket!). Under den tiden bodde vi på tre olika platser – 2 olika boenden i Centro Habana och ett boende i Vedado. Centro Habana är stökigt trångt, men är nära till det mesta av turisters intresse. Dessutom tycker jag att det är den bästa representationen av Havanna för en turist som aldrig besökt staden, och de flesta lägenheter är koloniala. Vedado ligger lite utanför centrum. Det är lugnare, och bebyggelsen är generellt av lägenhetskomplex och stora vackra villor. Bor man i Vedado, måste man räkna med ganska stora utgifter till transport, om man inte känner till det djupt komplexa cubanska transportsystemet (tur att jag har min man!)

20190306_094216
Casa particular i Vedado, kolonial stil.

Resans tredje mål var att besöka släkt och vänner. Min man har en brorson som bor i Havanna, och en stor skara vänner då han bott och jobbat i Havanna i några år. Familj och vänner var glada att se oss, men framför allt ville de träffa Sayon. Sayon fyllde 11 månader under resans gång, och innan detta visade han stolt upp sitt nya trix, att resa sig utan stöd. Ganska fantastiskt tyckte jag, med tanke på att han inte fått många stunder till fri lek på golvet – det har till min ryggs stora förskräckelse blivit många timmars bärande både hit och dit. Nu är vi äntligen hemma i Baracoa, och golvet i vårt hus är färdigt. Nu ska Sayon få leka på Cubaproducerade 2,5 cm tjocka kakelplattor. Just om detta och mer om att bygga hus på Cuba, ska jag berätta en annan gång.

20190226_174711
Med vänner
20190308_172442
Med familj
20190225_195200
Sayons stå-utan-stöd-premiär

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s