Cuba ABC

Kommunikation på Cuba (Telefon, internet)

Som det mesta på Cuba är även kommunikation upp- och ned. Det kan vara nyttigt att läsa på lite om detta före du reser. Här presenterar jag essentiell information om att ringa och använda internet på Cuba.

 

Telefon

För att ringa till Cuba slår man +53. Mobilnummer har som regel därefter 8 siffor.

Att ringa till och från Cuba med en Norsk telefon kostar ca 16-20 kr/min, oavsett vilket bolag du använder. Det kostar också mycket att svara i telefonen från Cuba.

 

Cubacel

Cubacel är det Cubanska mobilnätet, underordnat ETECSA (se längre ned).

Med en Cubansk linje kostar det ca 10 cent att ringa ett kort samtal inrikes. Det kostar mer att ringa en mobil registrerad i en annan del av landet, än att ringa till din granne. Om du behöver låna en telefon av en Cuban för att ringa ett samtal, bör du också erbjuda en liten peng.

20181228_150452
Min splitter nya Kubanska telefon. Kamera med 12 pixar, plats till 50 kontakter… 

Att ladda en Cubansk mobil med pengar

Man kan ladda en Cubansk telefon genom att använda ding.com eller appen ding. Du kan ladda telefonen med pengar att ringa för, eller så kan du ladda telefonägarens internetkonto. Ganska ofta har de erbjudanden, där du får dubbelt så mycket ringtid än det du betalar för. Denna bonusen försvinner från den laddade telefonen ett bestämt datum.

Att ladda någons telefon är en väl uppskattad present!

 

Internet

20190101_211740
Tålamod är en dygd. 

Det finns väldigt mycket att säga om internet på Cuba, om hur landet ligger väldigt långt bak i tiden, om hur USAs embargo har påverkat internettillgången och om hur landet fram till nyligen nästan uteslutande använt ett alternativt intranät som filtrerar informationen utifrån och innehåller en politiskt anpassad encyklopedi (så som i  NordKorea och Myanmar). Internet på Cuba är långrest – det kommer traditionellt från Venezuela och är därför långsamt.

 

Wifi

Internet på Cuba adiministreras av en statlig enhet: ETECSA

20190220_162021

De senaste åren har internet på Cuba dock haft en ganska snabb positiv utveckling. Jag ser skillnad på tillgänglighet och hastighet sedan min första resa till Cuba 2016.

 

På Cuba har gemene mann bara haft tillgång till internet sedan 2013 via internetcafe. När jag skriver gemene mann, menar jag såklart den lilla andel av Cubaner som har råd att unna sig detta. Min mann berättar för mig om långa köer för att surfa i en halvtimme – en halvtimmes körtid som var mest väntetid. I samband med detta började Cuba att slå upp officiella wifi hotspots i de större städerna, och folk med telefon eller dator kunde koppla upp sig mot betalning.

 

Som turist är det wifi-hotspots du måste förlita dig på. De flesta större parker i Cubas städer har wifi. De flesta statliga hotell har också wifi. Man vet aldrig från en dag till en annan om internet är bra eller dåligt. Stor belastning på nätet gör det också mer långsamt. Det kan vara smart att koppla upp sig på en tidspunkt när det är tomt i parken, ex på morgonen.

20190220_161816
Här kan man koppla sig till WIFI, samt köpa tillgång. 

 

Såhär kopplar du upp dig:

1. Köp ett ETECSA-kort. Detta kan du göra på ETECSAs kontor (billigaste alternativet) Kontoren finns i de flesta större städer, ofta i anslutning till de större parkerna i centrum.

Om du vill köpa internetkort på ETECSA måste du ha med dig legetimation, och det är en begränsning på hur många du kan köpa.

Korten kostar som följer inne på ETECSAS kontor:

  • 0.5 CUC = 30 minuter
  • 1 CUC = 1 timme
  • 5 CUC = 5 timmar

Tiden kan användas i 30 dagar efter att kortet aktiverats, dvs du kan koppla till och från hur mycket du vill.

20190128_172219
1 hora = 1 timme

Man kan också köpa korten på andra platser, ex på hotellen, i en del barer samt av privatpersoner i parken. Då kostar de som regel en gnutta mer.

 

2. Skrapa kortet för att få fram lösenord/passord.

OBS! Använd en helt slät yta under kortet när du skrapar. Det är väldigt vanligt att nybörjare skrapar bort själva lösenordet i sin entusiasm.

20190128_153611
Raspe con cuidado = Skrapa med försiktighet

3. Gå till wifi på din telefon, och leta fram ETECSA. Oftast är det det enda nätet som dyker upp. Koppla dig till detta nät.

 

4. På sidan som dyker upp, skriver du in användarnamn och lösenord. Fungerar allt som det ska, kommer det upp en ny sida som visar hur tiden tickar ner. Denna sidan visar hur mycket tid du har kvar, och hur mycket du har använt.

Screenshot_20190220-150048_CaptivePortalLogin

 

Under 2018 började ETECSA rulla ut möjligheten för wifi hemma. Den som har fast telefon, kunde nu också söka om att få internet hemma. Som vanligt, går det mesta på Cuba ganska långsamt.

 

3G

I december 2018, alltså för 3 månader sedan, började 3G bli officiellt tillgängligt på Cuba, för Cubaner. Jag har provat det och kan ge en initiell utvärdering; det är väldigt långsamt. För det mesta fungerar det inte. Det är dyrt. Det är knappt värt det. För att kunna få 3G måste du uppfylla följande krav:

  • Du måste ha en telefon som stödjer 900 MHz-signaler. I de flesta andra land går 3G på andra frekvenser. Har du otur är din mobil för modern.
  • Du måste ha en Cubansk telefonlinje. Detta kostar 40 CUC.
  • Du måste ha en Cubansk e-mailadress (nauta.cu) eller låna någons. Man kan vara två telefoner på samma e-mail, vi har provat. En Cubansk e-mailadress kan man bara få om man är Cuban eller har permanent residens på Cuba.
  • Du måste minst köpa internet för 7 CUC (600 MB).

 

 

20190213_162116

På Cuba går internet på 900 MHz

 

 

Vad fungerar inte på Cuba?

På grund av censur eller USAs blockad mot Cuba, kan du förvänta dig att en handfull av internetsidor och applikationer inte fungerar på Cuba. Ibland fungerar delar av en sida, men inte alla dess funktioner.

 

SKYPE – fungerar inte alls. Cubaner använder en annan video-chatt som heter IMO.

SPOTIFY – fungerar i 30 dagar (offlinemodus). Efter 30 dagar är alla dina listor ett minne blott. Du kan se dina låtar och lyssna på dem online, men du kan inte ladda hem nya låtar och du kan inte höra på den offline. Detta gäller både på telefon och på pc.

GOOGLE MAPS – Fungerar, men dåligt och inte uppdaterat. I Havanna fungerar det ganska bra. Ett urval sidor registrerade i USA. WordPress är ett exempel: det fungerar, men man kan inte göra betalningar till WP från en Cubansk IP-adress. Airbnb är ett annat exempel – jag kan inte göra en betalning på Airbnb med Cubansk IP-adress.

 

Vad fungerar speciellt bra på Cuba?

Jag och min mann har varit trogna anhängare av Whatsapp på Cuba. Det fungerar bra och man kan skicka röstmeddelanden som överförs när man har internettillgång. Om internet är dåligt en dag, kan man kommunicera genom att sända röstmeddelanden fram och tillbaka. Då slipper man «va? Va? VA?» och kan prata i lugn och ro.

I ett land som är så pass avgränsat som Cuba, finns det stora möjligheter för piratkopiering av video, musik etc. Det finns ett upphav av applikationer som kan användas på Cuba för att ladda ner videor, musik, filmer etc gratis.

 

Slutligen.

Allt på Cuba tar tid, också internet. Bli inte förvånad eller arg om du inte får gjort ditt ärende just nu, det är helt vanligt – sätt dig i en bar och drick en mojito och försök senare.

20190213_161805

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s