Cuba ABC

Att resa med bebis: Generellt, och på Cuba speciellt

Vi har spenderat en väsentlig del av vår föräldrarledighet on-the-road.

När sonen var nästan 3 månader drog vi ut på vår första resa: en roadtrip Oslo-Stockholm-Gdansk-Skåne-Oslo. Vi var hemma några få dagar för att packa om, och reste vidare till Spanien och Frankrike för att besöka släkt och vänner i Barcelona, Bilbao, Hyer och Lloret de mar.

Vi tog flyttlasset till Cuba när Sayon var åtta månader. Med dessa resor har vi samlat erfarenhet i att resa med bebis i olika epoker under det första levnadsåret.

20180719_142014
Vagn med adapter till bilbarnstol har varit praktiskt på några av våra resor, men denna bilbarnstol är bara giltig upp till ca 6 månaders ålder.

 

Flygresa

Alla våra flygresor med Sayon har gått väldigt bra. Bebisar (under 2 år) reser som regel nästan gratis med flyg, men ibland måste man betala några hundralappar. I flygbiljetten är ofta barnvagn och bilbarntol inkluderat, samt ett litet incheckat baggage. Handbaggage har inte varit inkluderat på de resor vi gjort, men man kan ta med sig barnmat eller välling på flyget (även om det är vätska). Det räknas med att bebis sitter i samma stol som föräldrarna fram till de är 2 år.

Vi har fått möjlighet att ta med barnvagnen hela vägen fram till gaten, och har fått gå på planet före andra passagerare. Det kan vara ganska skönt att slippa bära på bebis ända från incheckning till lyft.

Väl på planet får bebis ett eget bälte, som ska fästas i förälderns bälte. Detta ska användas vid lyft och landning, samt vid turbulens – dvs i alla stunder då vuxna använder bältet. För vår del innebar detta på sista resan att väcka Sayon femtielva gånger för att sätta på bältet, något som gjorde flygresan till Cuba obehaglig för både oss och andra när Sayon protesterade.

20180731_080331

Jag diskuterade flygresan med en sjuksköterska på min helsestajon (i Oslo) före vi reste, och det var inga speciella förhållningsregler jag skulle ta till enligt henne. Däremot fick jag tips om att amma eller ge flaska om bebis reagerade på tryckändringar vid start och landning. Sayon reagerade inte på detta under någon av våra resor.

Vi reste till Cuba denna gången med Aeroflot (ryskt flygbolag, via Moskva). På mina tidigare resor har jag rest med KLM, Air Canada, Lufthansa, Tomas Cook. Aeroflot tycker jag sticker ut med bra kundservice. De erbjuder också babykrubba på långflygningar för den som efterfrågar detta i tid. Jag tyckte det var helt toppen med babykrubba, även om Sayon inte sov så mycket som jag hade önskat. Babykrubban fästs på väggen framför föräldrarna, något som innebär att man automatiskt placeras längst fram mot en vägg (med extra benutrymme!)

 

 

Bilresa och bussresa på Cuba med barn

Enligt Cubansk lag måste inte bebisar åka i bilbarnstol, något som självklart inte kan reguleras när folk inte har denna möjlighet. Däremot är det påbud om att hålla barn i baksätet på bilen.

Vi reste denna gången från Havanna till Baracoa med Viazul. Detta är en buss som är avsedd för turister och betalande Cubaner, dvs den ska hålla en viss standard. Bussresan tog 20+ timmar inklusive ett punkterat däck som innebar ett nattligt stopp. Bebisbiljetten innebar även här att sitta uppe på mamma eller pappa, och inkluderade barnvagn. Resan var inte enkel, även om Sayon uppförde sig fint. Viazul-bussen har som regel inte fungerande toalett, och det kräver planering att hinna med blöjbyten etc på de korta stoppen bussen gör. Det finns inte skötrum på offentliga toaletter generellt på Cuba, och ofta saknas ett rent bord eller rinnande vatten.

Amning

Våra första två resor, då Sayon var under halvåret, var överaskande okomplicerade; Sayon sov en stor del av tiden, både i bil, på tåg, på färga och flyg. Matplanering var inte tema, då han fullammades fram till 4-5 månader – det var otroligt praktiskt att bära hans måltider med mig vart jag än gick! Jag förespråkar starkt fri amning i offentlighet, och praktiserade detta på resan utan några vidare frågetecken från folk. Generellt har jag faktiskt upplevt mest negativitet kring offenlig amning i de skandinaviska länderna.

På Cuba är det väldigt vanligt att amma offentligt, och anses generellt som den naturligaste saken i världen. Det finns säkerligen delade meningar om detta, som om allt annat – och jag beskriver det scenariot som jag själv möter.

20180806_200724
Amning med utsikt i Spanien

Hygien

Hygien runt bebisen är såklart ett tema även för den som inte reser med bebis. Men, är man on-the-road är det kanske ännu viktigare att tänka på detta.

Jag har två kommentarer här. För det första, är det väldigt många som vill pussa och nussa med bebis, både kända och främlingar. Hemma i Norge och Sverige stöter man på några, men på resa och kanske framför allt på Cuba är folk väldigt barnkära. Det gäller såklart att tänka på att pussning och nussning också kan sprida sjukdomar :/

För det andra försöker jag vara noga med att koka nappar och flaskor frekvent. Det blir gärna glömt i rese-stöket, men det bör prioriteras. Först diskar jag materialet i diskmedel eller tvättmedel, och därefter kör jag det några minuter i kokande vatten.

IMG-20190115-WA0012

 

Bra att ta med på resan

På cuba måste man ofta planera lite bättre än när man ska resa till andra land. Här kan man inte bara sticka inom en affär och handla det man glömde.

Detta är min lista på must-have-med-dig när du ska resa med bebis till Cuba:

  • Våtservetter – går också att köpa men lita inte på att du kan hitta det. Ta med dig några paket, och se till att alltid ha tillgängligt; stoppa ett paket i varje väska.
  • Små handdukar – att torka snor kräk etc.
  • Blöjor – ganska många. Se avsnitt om blöjor.
  • Plastpåsar – Detta är av och till bristvara på Cuba. Packa alltid med dig en plastpåse under dagen. Jag vet inte hur många gånger jag tackat mig själv när jag har dragit upp plastpåsen och snurrat in nedkissade kläder, packat in överbliven mat, klippt i delar för att knyta runt något etc. På en av våra långresor med buss på Cuba hamnade vi på ett säte där det droppade vatten från taket, och då fungerade min plastpåse som ett litet tält som vi fäste i taket.
  • Kläder till bebis. På kvällen kan det bli kyligt, och det är som regel en fuktig typ av kyla. Babykläder är inte lätt att hitta på Cuba och har dessutom dålig kvalitet. Jag tror däremot inte på överkonsumption av bebiskläder, men ta hellre med en liten påse tvättmedel. Babykläder torkar på en sekund.
  • Zinkpasta. Jag tycker detta funkar bäst mot röd rumpa. Cuba är fuktigt.
  • Nappar. Om bebis använder napp, kan du inte lita på att hitta extra nappar på Cuba. Tappas nappen kan det bli katastrof, och då är det fint att dra fram en extra. Vi använder napphållare från mam som kokas tillsammans med nappen dagligen och torkas i solsken.
  • Vitamin D eller tran
  • En solhatt eller keps till bebis. Jag har inte trillat över något sådant här i affärerna. Ja, det fungerar såklart bra att vira en trasa runt huvudet på bebis också.

Om du glömmer något viktigt, kan clinica internacional (internationell klinik) vara en bra plats att börja leta. Detta finns i de flesta städer. Du får räkna med priser som är högre än hemma, men har du tur så hittar du (mer eller mindre) det du söker.

20190126_142805
Kom ihåg solskydd

 

En annan bra sak att ta med, är någon typ av bära-utrustning. Vi använder ringsjal av och till. Det kan vara ganska hårt för ryggen att bära runt på bebis länge, och på resa kan det lätt bli så när det inte finns någonstans att sätta ner barnet en stund. Jag sydde ringsjalen själv, och det var väldigt okomplicerat. Sjal tar också väldigt lite plats i väskan.

 

Blöjor och rumptvätt

Blöjor kostar mycket på Cuba – mer än i Norge. Om man är turist på resa är det överkomligt att köpa blöjor, men man måste alltid vara beredd på risken att det inte finns. Blöjor säljs som regel inte i matbutiken så som i Norge och Sverige, men ofta i butiker som säljer endast produkter till barn. Det kan hända att man får gå ut på jakt.

20190213_150518
Ett blöjpaket: 11.20 CUC

Majoriteten av Cubaner har inte möjlighet att köpa blöjor (tänk dig att ett paket blöjor kostar 1/3 av din månadslön), utan får antingen använda tygblöjor som tvättas, eller byta kläder på barnet varje gång det sker en olycka. Det är också vanligt att återanvända blöjor som är köpta i butiken: man river ut innehållet och tvättar plasten, och lägger in nytt innehåll. Vi skänker Sayons använda blöjor till andra som kan återvinna dem på detta sätt.

När vi reste till Cuba tog vi med oss ett gäng blöjor som buffert. Vi hittade blöjor av rätt storlek direkt i Havanna, och har vidare haft tur att hitta blöjor även i Baracoa. Ett tips till dig som ska resa med bebis på Cuba: köp många blöjor när de finns!

Offentliga skötbord eller plats att byta på bebis är en absolut bristvara på Cuba. Därför är det smart att ha en ide om hur man har tänkt att lösa detta. Jag brukar ta med mig en mellanstor handduk och våtservetter. Nöden har ingen lag, och jag har tappat räkningen på alla gånger jag slängt ut handduken på marken eller golvet, på ett gatuhörn eller på en bänk i parken för att byta blöja på min bebis.

 

Gå före i kön

På Cuba råder generellt stor respekt för gravida och kvinnor med småbarn. I ett socialistiskt sammhälle är köbildning ett faktum i många dagliga situationer. Kommer du bärandes på barn, i eller utanpå magen, är det helt naturligt för Cubaner att du tränger dig genom hela kön.

 

Skinn på näsan

Som vanligt, men kanske på Cuba speciellt, är det väldigt många som har en åsikt om hur barn ska uppfostras och hållas. Det kan vara alltifrån mat, kläder, till var du låter ditt barn gå och stå eller hur du bär ditt barn. Här är alla experter. Inom vissa gränser anser jag att föräldrar som regel känner på sig vad som är bäst för deras egna barn. Här gäller det att ha skinn på näsan och våga göra på sitt eget sätt. Man kan gärna tacka för rådet, för att fortsätta på sitt eget sätt.

 

Barnaga

På Cuba är barnaga vanlig och lagligt. Barn får motta lusingar från de börjar gå, och det är ansett som något helt vanligt att ge sitt barn en lavett när det uppför sig illa. Vi tror personligen inte på detta och Skandinavisk laggivning passar oss och vår familj alldeles utmärkt. Därför är jag och min mann väldigt tydliga med att vår son absolut aldrig får motta ett slag – något jag gärna argumenterar för här. Självklart råder det olika meningar också mellan Cubaner om huruvida barnaga är rätt eller ej.

 

Barnmat

Barnmat på resan och barnmat på Cuba blir ett eget avsnitt under min sida

 

Slutligen.

Barn finns i hela världen och alla kulturer önskar att barn ska växa upp starka, glada och friska. När man är ute på en lägre resa kanske man inte kan ta med sig precis allt till barnet och göra precis allt som hemma. Att ta seden dit man kommer är som regel ingen dum ide, så länge seden får plats inom dina instinktiva gränser som förälder. Det är inte skadligt för ett barn att växa upp utan alla faciliteter som vi kan hitta i Skandinavien. En leksak måste inte vara producerad som leksak för att duga till bebis – vår son älskar exempelvis att leka med kökssleven och slickepotten. Det en bebis behöver mest av är trots allt kärlek och trygghet, och det bär du ju med dig vart ni än reser.

 

20190203_081457
Sayons husdjur, Josefina

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s