Cuba ABC

Giv mig i dag mitt dagliga bröd

Att bre sig en macka är något av det mest basala och elimentära vi har i de nordiska länderna. Många äter bröd åtminstone en gång om dagen. Vissa bakar bröd på jäst, surdeg eller bikarbonat. I affärens hyllor finns ett brett utbud av olika mjölsorter, och man bör som regel sikta in sig på de grova sorterna, även om det fina mjölet och det ljusa perfekt kvadratiska brödet lockar av och till.

På Cuba är bröd inte riktigt så enkelt som på andra platser. Här finns det två sorters bröd: Mjukt bröd och bröd med skorpa. Brödet kommer i två olika fasonger; avlång och rund. Brödet med skorpa är alltid avlångt, medan det mjuka brödet kan vara både avlångt eller runt. När det pratas om mjöl, refererar man till endast en typ av mjöl. Mjölet är av låg kvalitet, och vad jag förstår är det som regel importerat.

 

Brödet kommer från bageriet, som ägs av staten, och inget bröd bakas i hemmen. Inget bröd finns att köpa i någon affär, och jag har hittills inte hittat jäst.

IMG-20190115-WA0014
Här kan du inte köpa bröd

På Cuba har varje person rätt till sitt dagliga bröd. Brödet hämtas hos bagaren med husets ransonbok, la libreta. I denna boken står det markerat hur många personer som bor i huset – och alltså hur många bröd du kan hämta ut. Brödet hämtas dagligen – det kan inte hämtas ut i efterskott eller i förskott, men det finns några olika alternativ:

  • Man kan gå ihopa ett helt gäng och sända ner sin libreta med en enda person, som hämtar ut allas bröd.
  • Man kan ingå avtal med en mann som levererar brödet hemma under dagen. Denna mannen kommer med sin cykel på obestämd tid och blåser i en visselpipa. När han kommer går man till dörren och hämtar brödet.
bröd 3
Brödmannen i full fart

Enligt plan ska det även finnas mer bröd, som man kan köpa mot en rimlig summa pengar om man önskar. Här är det först till kvarn som gäller, och köerna kan bli timmeslånga

 

Det finns inte bröd.

Sedan före jul råder bröd-kris i Baracoa, och sannoligen andra delar av Cuba. Jag har hört olika förklaringar – det är importkris på mjöl, mjölkvarnen är sönder, bageriets ugn eller bakmaskin är trasig. Med denna situationen är det dagliga brödet prioriterat, medan allt utöver detta dras in. Situationen blir, att den som önskar mer än sitt dagliga bröd, får börjar förhandla – antingen med grannarna som har hämtat sitt bröd, eller med bagaren.

 

Är du turist så finns det bröd. Kanske.

Eftersom att Cuba har två olika valutor, blir det som regel så, att bristvaror är tillgänligt för turister till ett konstgjort pris. Brödet kan då exempelvis kosta 100 gånger mer än vanligt, något som en vanlig person på Cuba inte har möjlighet att betala – detta utgör ofta en väsentlig del av en månadslön. Lönerna på Cuba ligger på runt 20 euro.

När det inte finns bröd, refererar Cubanerna till realiteten för 99% av befolkningen.

I rådande brödkris har brödet till turister också dragits in vissa dagar. Det har då varit omöjligt att komma över ett bröd i hela stan – oavsett om du har möjlighet att betala fantasipriser eller inte.

Bagaren extraknäcker

Bageriet har bagare, tekniker och kontrollanter. Bagaren har en låg månadslön och är precis som de flesta på Cuba beroende av att extraknäcka. Ett sätt är att ta med sig några bröd hem av de som blev över under dagen, och sälja. Då får man akta sig för polisen på gatan så man inte får en bot. Ett annat sätt är att köpa upp det fria brödet till normalpris, och sälja till ett överpris till desperata och brödhungriga folk. Ett tredje sätt är att dra bort en liten tuss från varje bröd man bakar, så att man kan baka en extra sats att sälja efteråt. Problemet med det tredje sättet är att det dagliga brödet har en standardvikt på 80 g. Om kontrollanten väger brödet till 70 gram får bagaren problem. Kanske även kontrollanten kan mutas?

Andra mjöliga alternativ

Andra produkter som går under samma kategori och som möter samma öde i mjölkrisen är salta kex och lokal pizza.

kex
Kex. Dessa kan köpas på Cubanska marknader för cubanska peso – om det finns.
pizza
Detta är en pizza. Ibland finns det också med korvslantar på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s