Ukategorisert

Närodlat? Härodlat!

Mitt första blogginlägg måste inkludera natur och ekoturism i Baracoa, då jag anser att Baracoa i denna kategori står högt över andra resmål. Något av det första som facinerade mig med just Baracoa, var denna småstads närhet till naturen. Jag skriver därför ett par rader om något så enkelt som frukt.

Frukt för mig är som regel det man hittar i den första sektionen i affären, presenterat i en inbjudande format, reflekterat av speglar i en sval atmosfär. Frukt kan också vara minnet av små till mellanstora och sura äpplen och päron som växte i vår stora trädgård när jag var barn, eller en överskörd med plommon från släktingars fruktträd. Det kan också vara smultron eller blåbär som plötsligt dyker upp i ett skogsbryn när du önskar att du hade med dig en burk att ta med hem.

De sistnämnda situationerna är det jag fantiserar om att frukt är, det jag önskar att frukt ska vara mer för mig. Men jag måste nog erkänna att frukt-disken är realiteten i de allra flesta tillfällen.

Jag måste nog också erkänna att i det vanliga livet, är det svårt att acceptera sässongsvariationer. När jag vill baka päron-kaka, ska det finnas päron i affären – annars blir jag lite tjurig och tycker att folk inte riktigt har gjort sitt jobb.

I Baracoa är frukt mer det jag önskar det var. Här ser jag en romantisk bild av frukt, en situation där naturen styr mig mer än vad jag styr naturen. Detta medför alltså också att jag först får se vilken frukt som finns, innan jag bestämmer vilken kaka jag ska baka. Detta går hand i hand med allt vad naturvärn heter, och vad många hemma i Skandinavien strävar mot. Baracoa har aldrig varit där vi i Skandinavien är. De har aldrig behövt vända tillbaka, avvänja sig den konstgjorda konsumtionen, inse naturens lagar.

Att se och smaka på äkta ekologiska härodlade frukter och grönsaker kan vara ett av skälen till varför man vill besöka Baracoa. Här går ljuvligheterna direkt från jord till bord utan streckkoder och mellanhänder.
Utbudet följer sässongen, precis som det ska vara.

I Baracoa, under vintermånaderna  (okt-jan), står följande frukter och grönsaker att finna:

 • Passionsfrukt: Stora gula runda och söta. Massan är himmelsk, och skalet kan torkas och sötas till naturgodis.
 • Mandarin (= mandarina reina,  gröna och nästan lika stora som en apelsin)
 • Klementin (=mandarina)
 • Guava
 • Guanabana
 • Banan: Detta är ett helt eget kapitel i karibien. Det finns 100-tals olika sorters banan, även röda som dyker upp runt april. Små bananer är söta och kan ätas råa. Stora bananer är en annan historia – de kokas eller steks i olika former, och smakar alltså inte gott att skala och äta direkt.
 • Kokosnöt
 • Anon de ojo (stora) och de manteka (små).
 • Ananas
 • Lime
 • Papaya (= fruta bomba)
 • Mango – eventuellt. Om du har tur 🙂

Från vänster: Mandarina reina, kokosnöt, guava (liten mogen, stor omogen), guanabana, anon de ojo, banan.

Guanabana och anon

Klementin, passionsfrukt, ananas

Ja, frukterna har kärnor. Det är helt otroligt att en annan är van vid att frukten inte har kärnor.

Var köper man frukt?

Frukt i Baracoa kan inte köpas i affären. Dessa alternativ finns:

 • Mercado. Detta är en marknad vars syfte är att försörja byn med olika nödvändigheter. Tidigare kunde man hitta en hyfsad variation av frukt och grönsaker här. Efter orkanen Mathew 2017, presenteras som regel endast fongo, en typ av matbanan. Frukt och grönt transporteras till de större städerna där det finns en större chanser för att sälja det dyrt.
 • Fruktkärra. Frukt och grönsaker som säljs här kommer som regel direkt ifrån odlingen, som  är privat. Fruktkärrorna dyker upp lite här och var, och flyttar sig runt i staden.
 • Pakethållaren på en cykel. Av och till köper någon upp små mängder av frukt eller grönsaker från bonden, och säljer till ett lite dyrare pris inne i stan. Denna person cyklar eller går runt och ropar ut vad de har med sig på cykeln.

Frukt köps med den nationella valutan, CUP – men man kan enkelt räkna ut hur mycket man ska betala i CUC om detta är det enda man har tillgängligt (1 CUC = 24 CUP)

Har du varit på Cuba och tyckt att maten varit dålig, och att utbudet varit litet? Kanske kommer frukt och grönt från en konservburk?

På Cuba finns ett urval med dyra butiker som vanliga folk inte har råd att handla i. Dessa butiker är uppsatta för den välstående cubanen, eller framförallt för turisten. Butikerna säljer torrvaror och konserver till dyra priser, ofta dyrare än priset hemma i Norge/Sverige. Eftersom att dessa produkter kostar mycket, kan de av och till anses som en lyx, en tjusig produkt. När du serveras detta, är det som regel ett försök på att lyxa till din mat. Den cuban som serverar dig detta, har antagligen inte förstått att det äkta guldet ligger under hans fötter.

Budskapet är: Leta efter det naturliga, och du kommer finna det.

Baracoa har gott om natur och äkta vara! Om du reser till Cuba, se bortom kassa konservburkar välkomna det naturliga – det gynnar både lokalbefolkningen och dig själv! På Cuba har du möjlighet att uppleva det som så många kulturer har glömt bort!

Min önskan är att Cuba och Baracoa bevarar och skyddar sin orörda rena och friska natur, under en eventuell utveckling av landet (vi kommer till detta tema senare…)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s